BDH denkt mee over betaalbaar prototype warmtepomp

Een warmtepomp ontwikkelen die wat betreft formaat geschikt is voor bestaande Nederlandse woningen én die betaalbaar is. Dat is het doel van het project High Perfomance Little Air Unit Natural Charge Heatpump (HP-Launch). BDH is een van de 6 deelnemers aan dit project. 

Geschikt voor Nederlandse woningen

Het prototype warmtepomp moet binnen 2 jaar worden ontwikkeld en een betere efficiency hebben dan de huidige systemen, een aantrekkelijke kostprijs hebben en geschikt zijn voor Nederlandse woningen. HP-Launch streeft naar compacte afmetingen en een aangepaste vormgeving, wat aansluit op de beperkte ruimte voor installaties in de gemiddelde Nederlandse woning. Bovendien wordt voor de all-electric warmtepomp (die eventueel ingezet kan worden als hybride) gebruikgemaakt van het natuurlijke koudemiddel propaan.

Partners

De resultaten van het project worden gedeeld met de Nederlandse warmtepompindustrie. Het is bedoeling dat fabrikanten dit prototype snel en eenvoudig kunnen doorontwikkelen tot een serieproduct. De projectpartners van HP-Launch bestaan uit kennisinstituten en marktpartijen: BDH, het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, De Haagse Hogeschool, MMID, Re/genT Helmond en TransferWorks.