Cursus bewonerscommunicatie

Cursus bewonerscommunicatie

Iedere Nederlandse gemeente heeft als taak voor eind 2021 een transitievisie warmte, inclusief uitvoeringsplan, op te stellen. Voor veel gemeenten een uitdaging, hoe pak je dat aan? BDH heeft voor een online cursus ontwikkeld die gemeenten ondersteunt bij de energietransitie. Op donderdag 27 mei 2021 start de module Bewonerscommunicatie.

Inhoud

De module Bewonerscommunicatie bestaat uit zes sessies van twee uur vanuit de BDH Kennisstudio. Na afloop van deze cursus heb je inzicht in de verschillende bewonersprofielen, hoe je ze bepaalt en hoe je de verschillende bewoners het beste kunt benaderen. En welke communicatiekanalen je kunt inzetten. Daarnaast weet je welke mogelijkheden er zijn om (meer) draagvlak te creëren en betrokkenheid van de burgers te verhogen of burgers te laten participeren in de uitvoering. Van zelfwerkzaamheid, ambassadeur tot oprichter of lid van een energiecorporatie.  Ook heb je inzicht in de communicatie-aanpak bij een pilotproject.

Opbouw en duur cursus

De cursus bestaat uit 6 online sessies van 2 uur per keer (totaal 12 uur) vanuit de BDH Kennisstudio, de sessies benaderen zoveel mogelijk de dynamiek van een fysieke cursus. Een sessie is als volgt opgebouwd: 50 minuten presentatie cursusmateriaal, inclusief ruimte voor vragen. Daarna 20 minuten pauze (en waar nodig meer tijd voor vragen) en aansluitend 50 minuten presentatie cursusmateriaal. Na afronding van de cursus biedt BDH de deelnemers een digitale ‘inloopsessie’ aan voor vragen over de inhoud van de module. Eigen studietijd voor het lezen van aangeleverde artikelen en literatuur bedraagt per module maximaal ca. 4 uur.

Data en kosten

  • 27 mei 2021: Psychologie van verduurzamen
  • 3 juni 2021: Bewonersprofielen
  • 10 juni 2021: Draagvlak creëren
  • 17 juni 2021: Communicatiestrategie
  • 24 juni 2021: Communicatiekanalen
  • 1 juli 2021: Communicatie over en tijdens pilotprojecten

Kosten voor de module bedragen € 950,- p.p. voor 6 sessies van 2 uur.

Mocht je een van de sessies verhinderd zijn, dan kun je deze later online terugkijken. BDH is een door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) gecertificeerde organisatie en kan de cursus zonder btw aanbieden aan gemeenten en woningcorporaties.

IT infrastructuur

De modules zijn te volgen op een PC, laptop of tablet, ongeacht besturingssysteem. De deelnemer neemt vanuit haar/zijn locatie deel met behulp van videoconferentie platform Zoom. De interactieve onderdelen tussen cursusleider en deelnemers worden mogelijk gemaakt door een combinatie van de software in het smartboard van de BDH Kennisstudio en een internetbrowser bij de deelnemer.

Groepsgrootte

Om ook online de interactiviteit te behouden, bestaan de groepen bij voorkeur uit 4 tot 8 deelnemers (maximaal 10). Bij meer dan 10 aanmeldingen wordt de groep – na overleg – gesplitst (de tweede cursus start ook begin 2021).

Terugkijken cursus

De sessies worden opgenomen en exclusief voor deelnemers beschikbaar gemaakt op YouTube. Deelnemers kunnen de module tot 12 maanden na het volgen ervan online terugkijken. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn ten aanzien van het onderwerp van de door een deelnemer gevolgde module, wordt de deelnemer hierover automatisch geïnformeerd.

Certificaat

Per module ontvangen de deelnemers – op voorwaarde dat alle sessies in een module zijn gevolgd – een basiscertificaat op naam.

Interesse?

Meld je aan via het inschrijfformulier. Heb je nog vragen? Neem contact op met Theo Elfrink van BDH, e-mail elfrink@bdho.nl of bel 06 53 119 625.