Cursus omgevingswarmte

Omgevingswarmte

Een belangrijke optie voor de verduurzaming van de woningbouw is warmtewinning uit de omgeving: energie uit water, bodem en lucht. Deze cursus, voor woningcorporaties en gemeenten, gaat in op de verschillende vormen van omgevingswarmte. Hoe kun je deze duurzame warmtebronnen gebruiken in de praktijk? En wat zijn de aandachtspunten voor woningcorporaties en gemeenten die er bijvoorbeeld warmtenetten mee willen realiseren?

Inhoud

Sessie 1

  • Wat is omgevingswarmte en welke opties zijn er?
  • Toepassing verschillende opties gebruik omgevingswarmte

Sessie 2

  • Randvoorwaarden voor toepassing omgevingswarmte
  • Betrokken partijen bij realiseren van een project
  • Samenwerking gemeenten en corporaties: hoe pak je dat aan?

Resultaat

Na afloop van de cursus heb je inzicht in de mogelijkheden en randvoorwaarden voor toepassing van aquathermie, geothermie en restwarmte voor verduurzaming van de woningbouw. Je weet welke rol de gemeente en andere partijen kunnen betekenen in dit proces.

Duur

De cursus bestaat uit 2 online sessies van twee uur per keer (totaal 4 uur).

Werkwijze

De cursus bestaat uit 2 online sessies van twee uur per keer (totaal 4 uur) vanuit de BDH Kennisstudio. Dit is niet zomaar een online training, de sessies benaderen zoveel mogelijk de dynamiek van een fysieke cursus. Met een cursusleider die voor een digitaal bord de presentatie geeft, die tegelijk alle deelnemers groot in beeld heeft én een co-host die onder andere de chat in de gaten houdt.

Een sessie is als volgt opgebouwd: 50 minuten presentatie cursusmateriaal, inclusief ruimte voor vragen. Daarna 20 minuten pauze (en waar nodig meer tijd voor vragen) en aansluitend 50 minuten presentatie cursusmateriaal. Eigen studietijd voor het lezen van aangeleverde artikelen en literatuur bedraagt maximaal ca. 4 uur.

Doelgroep

Medewerkers van gemeenten en woningcorporaties die (dagelijks) betrokken zijn bij de verduurzaming van de woningbouw. Enige basiskennis van de duurzame warmteopties is wel een vereiste. Mis je deze, volg dan eerst de Basistraining: Woningbouw & duurzame warmte. 

Kosten

Kosten voor de module bedragen € 550,-  p.p., vrij van btw. Besluit je deze cursus samen te doen met een medewerker uit de gemeente waarin je woningcorporatie werkzaam is, dan krijg je € 75,- introducé-korting.

Data

De training is te volgen op de donderdagen 4 en 11 februari 2021 van 14.00 tot 16.00 uur. Mocht je een van de dagen verhinderd zijn, dan kun je de cursus altijd online terugkijken.

IT infrastructuur

De modules zijn te volgen op een PC, laptop of tablet, ongeacht besturingssysteem. Je neemt vanuit jouw locatie deel met behulp van een videoconferentie platform, bijvoorbeeld Zoom. De interactieve onderdelen tussen cursusleider en deelnemers worden mogelijk gemaakt door een combinatie van de software in het smartboard van de BDH Kennisstudio en een internetbrowser bij de deelnemer.

Groepsgrootte

Om online de interactiviteit te behouden, bestaat de groep uit zes tot tien deelnemers.

Terugkijken cursus

De sessies worden opgenomen en exclusief voor deelnemers beschikbaar gesteld via YouTube. Deelnemers kunnen de module tot 12 maanden na het volgen ervan online terugkijken.

Certificaat

Per module ontvangen de deelnemers – op voorwaarde dat alle sessies in een module zijn gevolgd – een basiscertificaat op naam.

Aanmelden

Ga naar het inschrijfformulier om je aan te melden. Heb je nog vragen? Neem contact op met Theo Elfrink, elfrink@bdho.nl