Online cursus Dorp-, wijk- en buurtaanpak

Online cursus Dorp-, wijk- en buurtaanpak

Iedere Nederlandse gemeente heeft als taak voor eind 2021 een transitievisie warmte, inclusief uitvoeringsplan, op te stellen. Voor veel gemeenten een uitdaging, hoe pak je dat aan? BDH heeft voor de provincie Drenthe een online cursus ontwikkeld die gemeenten ondersteunt bij de energietransitie. Op donderdag 10 september 2020 beginnen we met de module Dorp-, wijk- en buurtaanpak. Begin 2021 volgt de module Bewonerscommunicatie. 

Inhoud

De module Dorp-, wijk- en buurtaanpak bestaat uit 6 sessies. De kennis die in deze module wordt opgedaan, sluit aan op de – recent in Drenthe uitgevoerde – sprintsessies. Onderwerpen die aan bod komen: Welke duurzame oplossingen zijn er? Hoe selecteer je de beste oplossing voor een groep woningen op basis van eigenschappen als woningtype, bouwperiode, energiegebruik en socio-demografische kenmerken? Welke randvoorwaarden spelen een rol, en hoe gebruiken we de beschikbare warmtebronnen zoals oppervlaktewater en biomassa? En tot slot, hoe ga je praktisch en efficiënt aan de slag? Na afloop van de module kun je onder andere bepalen welke aanpak het beste is voor een dorp, wijk of buurt. En met welk dorp/wijk of buurt je het beste kunt starten met verduurzamen.

Opbouw en duur cursus

De cursus bestaat uit 6 online sessies van 2 uur per keer (totaal 12 uur) vanuit de BDH Kennisstudio, de sessies benaderen zoveel mogelijk de dynamiek van een fysieke cursus. Een sessie is als volgt opgebouwd: 50 minuten presentatie cursusmateriaal, inclusief ruimte voor vragen. Daarna 20 minuten pauze (en waar nodig meer tijd voor vragen) en aansluitend 50 minuten presentatie cursusmateriaal. Na afronding van de cursus biedt BDH de deelnemers een digitale ‘inloopsessie’ aan voor vragen over de inhoud van de module. Eigen studietijd voor het lezen van aangeleverde artikelen en literatuur bedraagt per module maximaal ca. 4 uur.

Data en kosten

  • 10 september 2020: Inleiding Wijkuitvoeringsplan
  • 17 september 2020: Analyse woningvoorraad
  • 1 oktober 2020: Aanpak ín de woning & samenwerking
  • 8 oktober 2020: Gemeentelijke organisatie & budgetten
  • 29 oktober 2020: Burgerinitiatieven & stappenplan
  • 5 november 2020: Clusters & eigen cases

Kosten voor de module bedragen € 550,- p.p. voor 6 sessies van 2 uur i.p.v. € 950,-. De provincie Drenthe ziet het belang van deze cursus en heeft een investering gedaan, waardoor de kosten voor deelname door Drentse gemeenten € 400,- p.p. lager liggen.

Mocht je een van de sessies verhinderd zijn, dan kun je deze later online terugkijken. BDH is een door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) gecertificeerde organisatie en kan de cursus zonder btw aanbieden aan gemeenten en woningcorporaties.

IT infrastructuur

De modules zijn te volgen op een PC, laptop of tablet, ongeacht besturingssysteem. De deelnemer neemt vanuit haar/zijn locatie deel met behulp van videoconferentie platform Zoom. De interactieve onderdelen tussen cursusleider en deelnemers worden mogelijk gemaakt door een combinatie van de software in het smartboard van de BDH Kennisstudio en een internetbrowser bij de deelnemer.

Groepsgrootte

Om ook online de interactiviteit te behouden, bestaan de groepen bij voorkeur uit vier tot acht deelnemers (maximaal 10). Bij meer dan 10 aanmeldingen wordt de groep – na overleg – gesplitst (de tweede cursus start ook in september 2020).

Terugkijken cursus

De sessies worden opgenomen en exclusief voor deelnemers beschikbaar gemaakt op YouTube. Deelnemers kunnen de module tot 12 maanden na het volgen ervan online terugkijken. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn ten aanzien van het onderwerp van de door een deelnemer gevolgde module, wordt de deelnemer hierover automatisch geïnformeerd.

Certificaat

Per module ontvangen de deelnemers – op voorwaarde dat alle sessies in een module zijn gevolgd – een basiscertificaat op naam.

Interesse?

Meld je aan via het inschrijfformulier. Heb je nog vragen? Neem contact op met Peter Wagener van BDH, e-mail wagener@bdho.nl of bel 06 51 335 966.