Online cursus Dorp-, wijk- en buurtaanpak gemeenten

Online cursus Dorp-, wijk- en buurtaanpak gemeenten

Iedere Nederlandse gemeente heeft als taak voor eind 2021 een transitievisie warmte, inclusief uitvoeringsplan, op te stellen. Voor veel gemeenten een uitdaging, hoe pak je dat aan? BDH heeft een online cursus ontwikkeld die gemeenten ondersteunt bij de energietransitie. De module Dorp-, wijk- en buurtaanpak gaat in op het Wijkuitvoeringsplan (data n.t.b.).

Inhoud

De module Dorp-, wijk- en buurtaanpak bestaat uit 6 sessies. Onderwerpen die aan bod komen: Welke duurzame oplossingen zijn er? Hoe selecteer je de beste oplossing voor een groep woningen op basis van eigenschappen als woningtype, bouwperiode, energiegebruik en socio-demografische kenmerken? Welke randvoorwaarden spelen een rol, en hoe gebruiken we de beschikbare warmtebronnen zoals oppervlaktewater en biomassa? En tot slot, hoe ga je praktisch en efficiënt aan de slag? Na afloop van de module kun je onder andere bepalen welke aanpak het beste is voor een dorp, wijk of buurt. En met welk dorp/wijk of buurt je het beste kunt starten met verduurzamen.

  • Sessie 1: Inleiding Wijkuitvoeringsplan
  • Sessie 2: Analyse woningvoorraad
  • Sessie 3: Aanpak ín de woning & samenwerking
  • Sessie 4: Gemeentelijke organisatie & budgetten
  • Sessie 5: Burgerinitiatieven & stappenplan
  • Sessie 6: Clusters & eigen cases

Opbouw en duur cursus

De cursus bestaat uit 6 online sessies van 2 uur per keer (totaal 12 uur) vanuit de BDH Kennisstudio, de sessies benaderen zoveel mogelijk de dynamiek van een fysieke cursus. Een sessie is als volgt opgebouwd: 50 minuten presentatie cursusmateriaal, inclusief ruimte voor vragen. Daarna 20 minuten pauze (en waar nodig meer tijd voor vragen) en aansluitend 50 minuten presentatie cursusmateriaal. Na afronding van de cursus biedt BDH de deelnemers een digitale ‘inloopsessie’ aan voor vragen over de inhoud van de module. Eigen studietijd voor het lezen van aangeleverde artikelen en literatuur bedraagt per module maximaal ca. 4 uur.

Kosten

De kosten voor de module zijn € 950,- p.p. Mocht je een van de sessies verhinderd zijn, dan kun je deze later online terugkijken. BDH is een door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) gecertificeerde organisatie en kan de cursus zonder btw aanbieden aan gemeenten en woningcorporaties.

IT infrastructuur

De modules zijn te volgen op een PC, laptop of tablet, ongeacht besturingssysteem. De deelnemer neemt vanuit haar/zijn locatie deel met behulp van videoconferentie platform Zoom. De interactieve onderdelen tussen cursusleider en deelnemers worden mogelijk gemaakt door een combinatie van de software in het smartboard van de BDH Kennisstudio en een internetbrowser bij de deelnemer.

Groepsgrootte

Om ook online de interactiviteit te behouden, bestaan de groepen bij voorkeur uit 6 tot 8 deelnemers (maximaal 10).

Terugkijken cursus

De sessies worden opgenomen en exclusief voor deelnemers beschikbaar gemaakt op YouTube. Deelnemers kunnen de module tot 12 maanden na het volgen ervan online terugkijken. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn ten aanzien van het onderwerp van de door een deelnemer gevolgde module, wordt de deelnemer hierover automatisch geïnformeerd.

Certificaat

Per module ontvangen de deelnemers – op voorwaarde dat alle sessies in een module zijn gevolgd – een basiscertificaat op naam.

Interesse?

Meld je vrijblijvend aan via het inschrijfformulier. Dan ontvang je informatie over de nieuwe data. Heb je nog vragen? Neem contact op met Theo Elfrink van BDH, e-mail elfrink@bdho.nl.